7 nasvetov za nego kože v hladnejšem vremenu


Prihajajo hladnejši meseci in z njimi ostro zimsko vreme, ki je neprizanesljivo do naše kože. Nič kaj prijeten in hladen veter kožo dodatno izsuši, prav tako suh zrak ogrevanih prostorov. Dolgotrajna izpostavljenost hladnemu zraku pogosto povzroča suho, hrapavo in luskasto kožo. Naj vas prvi hladni dnevi nikar ne prestrašijo in poženejo po nakupih raznih losjonov in eliksirjev, ki na koncu celo bolj škodijo kot koristijo. Raje poskrbite za kombinacijo hidracije, ustrezne nege telesa in zaščitnih oblačil.

Naša koža nikoli ne počiva pri zaščiti telesa, vendar se v hladnejših mesecih še posebej trudi, da bi ohranila elastičnost in vlago. A kljub temu se težko izognemo pojavom kot so suha in srbeča koža, nastanek gubic, razpokane ustnice, v resnejših primerih tudi urtikarija ali koprivnica ter ekcem. Kaj lahko storite, da bo vaša koža zdrava, zadovoljna in sijoča vso zimo?

1. Hidrirajte telo - pijte veliko vode

Ob mrzlih dnevih radi pozabimo na pitje zadostne količine vode. Nizka vlažnost zraka v prostorih vpliva na vašo   sluznico in vlažnost vaše kože. Privoščite si tople čaje s svežim ingverjem in limono. Počutili se boste veliko bolj zdravo, hidrirano in prijetno. V prostorih z nizko vlago uporabljajte vlažilnik zraka, ki bo poskrbel za prožnost kože. Poleg tega bo vaš dom postal toplejši in bo ublažil simptome alergij in prehladov.


2. Skrbno izberite čistilno sredstvo



Čistilna nega obraza naj ne vsebuje ostrih kemikalij, ki kožo prej poškodujejo kot negujejo. Sestavine kot so alkohol in dodane dišave, ne bodo koristile suhi in razpokani koži, saj odstranjujejo naravno maščobo s povrhnjice kože. Pomembno je, da čistilna sredstva pomagajo koži ohranjati vlago, hkrati pa odstranjujejo dnevno umazanijo in ličila.
    



3. Piling za pomlajeno kožo


Suha in srbeča koža sta verjetno zadnja pojava s katerima bi povezali čiščenje s pilingom. Piling kože v hladnih mesecih ima svoje prednosti. Ne le, da boste tako odstranili suhe, odmrle kožne celice, ampak vam bo pomagal tudi pri regeneraciji novih celic.
V našem salonu uporabljamo Algae peel off maske, ki so narejene na osnovi izvlečkov morskih alg in so izjemno učinkovite pri vlaženju kože, odpravljanju gubic na predelu okoli oči in ust ter vračajo koži prožnost tkiva. Te maske vsebujejo karbohidrate, ki ob nanosu maske na obraz naredijo plastičen film. Ta s pritiskom na kožo aktivira prodiranje sestavin v podkožje. Sestavine maske znižujejo temperaturo kože do 6°C in ustvarijo hladilni učinek, ki kožo učvrsti, okrepi imunski sistem in zmanjšuje videz gubic. Posebnost teh mask je, da učinkujejo 24 ur. Ker jo snamemo v enem kosu, jo lahko odnesete s seboj in si jo lahko ponovno nadenete tekom dneva. Izbirate lahko med 10. različnimi vrstami mask, ki jih prilagodimo glede na potrebe vaše kože. V hladnejših mesecih priporočamo nanos Zlate maske, ki je primerna za revitalizacijo in nahranitev kože z minerali ali Vitaminske maske z visoko vsebnostjo naravnega vitamina C, izvlečka kopra in morskih alg, ki spodbujajo sintezo kolagena in zmanjšujejo škodljive učinke prostih radikalov ter tako povečujejo elastičnost kože. Pomlajen videz je zagotovljen.


4. Čas prhanja naj bo kratek


Hladno vreme in premraženo telo kar kličeta po vroči prhi in kopeli. Če se jima ne morete upreti, si ju privoščite le poredkoma. Pretirano vroča voda vas dehidrira in spere naravno maščobo s povrhnjice kože. Dražeča rdeča in srbeča koža je znak, da ste pretiravali s temperaturo vode. Skrajšajte tudi čas prhanja.


5. Po umivanju uporabite naravno vlažilno kremo

 
Bodite pazljivi pri izbiri vlažilne kreme za obraz in losjona za telo. V hladnejših mesecih naj bodo ti izdelki narejeni na oljni osnovi in ne na vodni osnovi. Najbolje je, da vlažilno kremo ali losjon nanesete takoj po umivanju, pri čemer ne pozabite na roke in noge, ki so najbolj obremenjen del telesa. Tako boste ohranili ustrezno vlažnost kože.



6. Zaščitite se pred vremenskimi vplivi


Kombinacija nizke vlažnosti in močnega vetra lahko povzroči na otip grobo in suho kožo, ki lahko pri daljših izpostavljenostih mrazu ali neustrezni negi privedejo do pojava gub in starikavega izgleda. Zato se nikar ne pozabite zaščititi pred neugodnimi vremenskimi pogoji z rokavicami in šalom. Oblačila, ki jih nosite v neposrednem stiku s kožo, naj bodo narejena iz naravnih in zračnih materialov. Nepogrešljiv je tudi balzam za ustnice, ki poskrbi za suhe in razpokane ustnice.

7. Uporabljajte kremo za sončenje tudi v hladnejših mesecih

 
Krema za sončenje je enako pomembna tudi pozimi, saj nas ščiti pred škodljivimi UV-žarki. Pri daljših izpostavljenostih poskrbite za zaščito obraza, vratu in rok z nanosom kreme za sončenje s faktorjem SPF 30 ali več. Še zlasti na smučišču nanesite kremo za sončenje vsaki dve uri ali takoj po močnem potenju. Najbolj občutljivi deli, na katere radi pozabimo, so zadnji del vratu, ustnice, ušesa in predel pod brado. Kremo za sončenje nanesite tudi v oblačnem vremenu.

Gibanju v hladnem vremenu se nikakor ne smemo odreči, je pa dobro, da smo nanj pripravljeni. Težko se je izogniti tudi bivanju v prostorih z nizko vlažnostjo. Vse to so dejavniki okolja, ki močno vplivajo na našo kožo in počutje. Zato bodite še toliko bolj pozorni pri nakupu kozmetičnih izdelkov. Če niste prepričani, kakšne vrste je vaša koža, ali pa se spopadate s težavno kožo, vam svetujemo obisk pri kozmetičarki, ki vam bo strokovno svetovala po kateri kozmetiki poseči za svojo kožo.